9 Οκτ 2008

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και το "δόντι".


Πληροφορήθηκα ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης άνοιξε και πάλι, μετά από διάστημα ενός τετραμήνου, κατά το οποίο εκτελέστηκαν εργασίες συντήρησης του κτιρίου και μερικής επανέκθεσης των αντικειμένων της συλλογής.

Διαβάζουμε λοιπόν στην Καθημερινή:

Επαναλειτουργεί το αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Παρέμεινε κλειστό επί τετράμηνο προκειμένου να πραγματοποιηθούν
εργασίες επισκευής και βελτίωσης του χώρου.

Άνοιξε κι είναι επισκέψιμο από σήμερα Πέμπτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης το οποίο παρέμεινε κλειστό επί τετράμηνο προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευής και βελτίωσης του χώρου.
Οι εργασίες που έγιναν αφορούν στη μόνωση και τη βαφή των χώρων έκθεσης, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις καθώς και ανακαίνιση των εκθεμάτων.
Ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας που πραγματοποίησε και επίσκεψη στο Μουσείο, εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά και τις ευχαριστίες του προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Θεόδωρο Δραβύλα για το γεγονός ότι το υπουργείο ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που είχε τεθεί και από τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στο υπουργείο με τους βουλευτές κ.κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη και Γρηγόρη Αποστολάκο στις 26 Μαΐου, για την άμεση εκταμίευση ποσού 80.000€ για την χρηματοδότηση των εργασιών επισκευής.

Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το κλείσιμο του Μουσείου ήταν πολύ μεγάλο, αφού οι επισκέπτες της Σπάρτης αλλά και του Νομού την θερινή περίοδο, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου δεν είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τον πολιτιστικό πλούτο της Σπάρτης.
Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι ότου ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη που αφορά στην πλήρη ανακαίνιση του Μουσείου, για να ανταποκρίνεται ο χώρος στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στην Ιστορία του τόπου.

Τέλος όπως σημειώνει ο κ. Φούρκας, η θετική αυτή εξέλιξη δεν ακυρώνει σε τίποτα τη συνέχιση των προσπαθειών και παρεμβάσεων για την υλοποίηση του Παλλακωνικού αιτήματος που δεν άλλο από την Ίδρυση και λειτουργία του νέου αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Το ότι χρειαζόταν επέμβαση στις αίθουσες του κτιρίου ήταν παραπάνω από προφανές: βρώμικοι και μουχλιασμένοι τοίχοι, με κομμάτια σοβά να κείτονται στο δάπεδο, ηλεκτρικά καλώδια που κρέμονταν, χαλασμένες λάμπες φωτισμού. Εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι η κατάσταση στο κτίριο είχε φτάσει στο απροχώρητο για να αναγκαστούν να θυσιάσουν την θερινή περίοδο και να εκτελεστούν οι εργασίες. Ή ότι τότε κατάφερε η Εφορεία να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνταν και αποφάσισε «ή τώρα ή χάνουμε την ευκαιρία». Πιθανότερο το δεύτερο αν κρίνω από το ρεπορτάζ.

Το οποίο μας αποκαλύπτει με πολύ κυνικό τρόπο, ποια είναι η εικόνα της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς εν έτει 2008: Ο αρμόδιος φορέας (Εφορεία) εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την συντήρηση του μουσείου από το Υπουργείο, στο οποίο υπάγεται, βάζοντας «μέσο» το νομάρχη και δύο τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ο γενικός γραμματέας ανταποκρίνεται άμεσα («γαλάζιο» αίτημα γαρ) και όλοι είναι ευχαριστημένοι: Το υπουργείο που δείχνει ότι παράγει έργο και γλιτώνει και από τον βραχνά των βουλευτών, ο νομάρχης και οι βουλευτές, γιατί έχουν κάτι επιπλέον να τυπώσουν στα προεκλογικά τους φυλλάδια και η Εφορεία που έχει ένα φρεσκοβαμμένο μουσείο...

5 σχόλια:

museologist είπε...

Είμαστε μια ομορφιά είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Με ψέματα στο ΚΑΣ απόσπασαν τη γνωμοδότηση για το κλείσιμο του Φιλοπάππου.

Δείτε στο blog Φιλοπάππου

Lucretius είπε...

Δηλαδή το βάψιμο ενός μουσείου θεωρείται πρόοδος; Φαντάζομαι οτι η επανέκθεση θα είναι επανάσταση! Θυμάμαι πως όταν το επισκέφτηκα μέσα στον χειμώνα του 2006 ο φύλακας μου είχε πει πως ήμουν ο μοναδικός επισκέπτης της ημέρας, ούτε καν τα σχολεία δεν πατούσαν. Καθ φυσικά δεν έλειπαν ο μουντός φωτισμός, οι απαρχαιωμένες προθήκες, οι περιγραφές τύπου "απιόσχημος υστερογεωμετρικός αρύβαλλος" και τα καρτελάκια με την καθαρεύουσα, τα γνωστά μουσειολογικά στάνταρ με τα οποία μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε.
Και φαντάζομαι οτι μέχρι να ολοκληρωθεί και η "οριστική μελέτη που αφορά στην πλήρη ανακαίνιση του Μουσείου" δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Ελπίζω λοιπόν η μπογιά (ξοδεύτηκαν) να κρατήσει καλά για τα επόμενα 4-5 χρόνια και καλή υπομονή στους Σπαρτιάτες...

Την καλησπέρα μου.

in antis είπε...

@ Μuseologist

Όχι παίζουμε…

@ Lucretius

Καλησπέρα σας.

Όταν έχουμε φτάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ακόμη και το βάψιμο θεωρείται πρόοδος, ιδιαίτερα για ένα μουσείο που έχει τα μαύρα χάλια του - δυστυχώς.
Το επισκέφθηκα το καλοκαίρι του 2006 και πιστεύω να θυμάστε τη μούχλα στους τοίχους και τα γυμνά καλώδια, ιδιαίτερα στην αίθουσα με τα ευρήματα από το ιερό της Ορθίας. Με τέτοια δεδομένα το τελευταίο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ο τρόπος έκθεσης των ευρημάτων. Σε επικοινωνία μου με την Εφορεία τον Ιούνιο μου είπαν ότι «η Εφορεία μετακομίζει» και ότι «ανανεώνουν την έκθεση». Τώρα αν αυτό σημαίνει ότι αφαίρεσαν τα ταμπλό (!) μπροστά από τις επιγραφές του προθαλάμου, αυτές δεν κρέμονται πια πίσω από το πωλητήριο και η ταμειακή μηχανή δεν στηρίζεται σε μια από αυτές, μου φτάνει σε πρώτη φάση.
Το καλοκαίρι (μάλλον λόγω περιόδου) ήταν τρεις οι φύλακες, οι οποίοι έπιναν καφέ σε ένα δωμάτιο του προθαλάμου και έτρεχε ο ένας από πίσω μου για να ανοίγει και να κλείνει τον φωτισμό σε κάθε αίθουσα που πήγαινα, καθώς ήμουνα ο μοναδικός επισκέπτης (!), και σε ώρα αιχμής. Όπως είπες κι εσύ, υπομονή. Για όλους μας θα προσέθετα.

ΥΓ. Είχα στο μυαλό μου να γράψω (με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό αυτήν την φορά) και για το ιερό της Ορθίας και τα χάλια του χώρου αλλά μαθαίνω ότι άρχισε η – από χρόνια διαφημιζόμενη - αποκατάσταση και αναστήλωση. Ίδωμεν…

Ανώνυμος είπε...

Ιδιώτες διεκδικούν την περιοχή της Δώρα Στράτου!