21 Ιαν 2008

Αρχαιολογία και κοινωνία

Την επόμενη φορά που θα με ρωτήσει οδηγός ταξί, θα απαντήσω οτιδήποτε άλλο. Όχι όμως «αρχαιολόγος»…Δεν αντέχω άλλα μπινελίκια για το μετρό, για το parking στο Διοικητήριο που δεν έγινε επειδή «βρέθηκαν μερικές πέτρες», για για…
Τι είμαστε αλήθεια για την κοινωνία, για τους ανθρώπους έξω από το σινάφι μας;
Στην καλύτερη περίπτωση κάποιος θα κάνει αναφορές στον Indiana Jones και στον Ανδρόνικο ή «στους ταλαίπωρους στην άκρη της Εθνικής που σκάβουν με τα τσαπάκια τους μέσα στο καταμεσήμερο», στη χειρότερη θα έχει συναλλαγεί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία….
Γεγονός είναι ότι οι σχέσεις αρχαιολόγων και υπόλοιπης κοινωνίας δεν είναι οι καλύτερες. Πάντα συνοδεύονται από μια διάχυτη καχυποψία απέναντι στους αρχαιολόγους. Και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη. Γιατί ο πολίτης δεν βλέπει απέναντί του έναν επιστήμονα αλλά ένα εκπρόσωπο του Κράτους που απειλεί να του καθυστερήσει την οικοδόμηση, να του πάρει το χωράφι, να του κάνει την οδήγηση στις πόλεις μαρτύριο.
Δυστυχώς οι αρχαιολόγοι είναι σε μεγάλο βαθμό ξεκομμένοι από την κοινωνία, ένας κλάδος εσωστρεφής. Αναλισκόμαστε στα δικά μας εσωτερικά (διοικητικά και επιστημονικά) προβλήματα. Έχουμε κατά πολύ ξεχάσει ότι η Αρχαιολογία δεν αφορά μόνο εμάς αλλά ολόκληρη την κοινωνία, επηρεάζει την καθημερινή ζωή χιλιάδων πολιτών. Θεωρητικά συμφωνούμε όλοι στο να γίνουμε πιο «ανοιχτοί» απέναντι στους συμπολίτες μας, να εξηγήσουμε την αιτία και τον τρόπο της δουλειάς μας, να προτείνουμε και να δείξουμε νέους τρόπους «συμβίωσης» και των ανθρώπων και των κτιρίων με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα. Πρακτικά;…
Όσο δεν ξεφεύγουμε από την ομφαλοσκόπηση, η κοινωνία θα είναι απέναντί μας, καχύποπτη και κυρίως αδιάφορη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ααααααααααα!
Καλησπερα καταρχην.
Παντα ειχα απορια με τι ασχολειται ενας αρχαιολογος.Πειτε μου παρακαλω.Τι κανει ενας αρχαιολογος μια εργασιμη μερα; Σκαβει; Και πως σκαβει; Και μετα;
Συγχωρεστε με για τις αστοχες ερωτησεις αλλα δεν ξερω πως να τις διατυπωσω.
Μιληστε μου γενικα για το επαγγελμα του αρχαιολογου.
Ευχαριστω

in antis είπε...

Καλησπέρα anisixe

Αρχαιολόγος είναι αυτός που μελετά τους αρχαίους πολιτισμούς, δηλ. τα κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας του παρελθόντος (π.χ. αρχιτεκτονική, έργα τέχνης, κτλ.). Σκοπός του είναι η ανασύσταση του αρχαίου αυτού πολιτισμού χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους.
Μια από αυτές είναι και η ανασκαφή, για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, η οποία γίνεται με ορισμένη μέθοδο. Μετά την ανασκαφή ακολουθεί η μελέτη των στοιχείων – ευρημάτων και η συγγραφή των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγει με βάση αυτές τις πληροφορίες.
Τώρα όσον αφορά το 24ωρο ενός αρχαιολόγου, εξαρτάται. Μπορεί να ανασκάπτει, να μελετά τα αρχαιολογικά ευρήματα στην αποθήκη της ανασκαφής, να μελετά στη βιβλιοθήκη ή να διδάσκει.
Αυτά τα γενικά, δυστυχώς δεν γίνεται να επεκταθώ περισσότερο εδώ. Για περισσότερα κοίταξε
εδώ

Ανώνυμος είπε...

Με τι μεθοδο γινεται;

in antis είπε...

Η ανασκαφή περιλαμβάνει αρκετά στάδια. Αφού αποφασίσουμε πού πρέπει να ανασκάψουμε, χωρίζουμε τον χώρο σε τετράγωνα. Σε κάθε τετράγωνο, αφαιρούμε το χώμα κατά στρώματα, δηλ. οριζόντιες «φέτες» πάχους 10 εκ. προσεκτικά και με μικρά εργαλεία. Έτσι προχωρούμε σε βάθος. Το σκάψιμο γίνεται από το εργατικό προσωπικό υπό την καθοδήγηση του αρχαιολόγου, ο οποίος καταγράφει ό,τι γίνεται και ανακαλύπτεται (σε ευαίσθητα ευρήματα, επεμβαίνει ο ίδιος, για να μην γίνει κανένα ευτράπελο.) Όπως καταλαβαίνεις είναι μια αργή διαδικασία (γιατί νομίζεις δεν έχει τελειώσει ακόμη η Εγνατία;).
Για περισσότερα δες εδώ.
Και για την καθημερινότητα του αρχαιολόγου και της ανασκαφής δες και το blog του Lucretius.

museologist είπε...

In antis, έχεις τόσο δίκιο...

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Το πρώτο ενδιαφέρον τύπου 'αχ και εγώ ήθελα να γίνω αρχαιολόγος' διαδέχεται η ειρωνεία και η συγκατάβαση.

Η αρχαιολογική επιστήμη στην Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει το ενδιαφέρον του κοινού στα 'χρυσά' τους 'θησαυρούς' και σε ρήσεις τύπου' όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα'. Ο κοινωνικός σκοπός της αρχαιολογίας διακυβέβευεται καθημερινά από την αδιαφορία των αρχαιολόγων (ακόμα και των νεότερων) που πράττουν 'άνωθεν καθοδηγούμενοι' χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό...περίγυρο.

και αυτό δε θα μεταβληθεί αν δεν γίνει αντιληπτό πως η αρχαιολογία είναι καταρχήν τόσο έργο επιστημονικό όσο και κοινωνικό.

http://topikeskoinoniesmnimeia.wordpress.com

Ανώνυμος είπε...

Great article and blog and we want more :)

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας σκέφτομαι να ασχοληθώ μΕ την αρχαιολογία για αυτό μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει το επάγγελμα? Δηλ ένας αρχαιολόγος πως περνάει την Ημέρα του , πόσες ώρες δουλεύει , αν ένας καθηγητής μπορεί να πάει για ανασκαφές μμισθό Κ.α ? :-)