16 Ιουλ 2008
Ελληνική Αρχαιολογική Σχολή στη Ρώμη
15 Ιουλίου 2008:
Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη:
«Τέλος τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα ιδρύσει μια αρχαιολογική σχολή, εδώ στη Ρώμη, θα τη στελεχώσουμε, θα τη στηρίξουμε οικονομικά για να λειτουργήσει στο πνεύμα που σας περιέγραψα.»
Ας πάμε λίγο πίσω.
25 Ιανουαρίου 2006:
Απόσπασμα από το δελτίο τύπου κατά την επίσκεψη του τότε Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη στη Ρώμη:
«Οι κ.κ. Τατούλης και Martuscello συζήτησαν επί μακρώ για τη σημαντική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και για τις νέες προοπτικές που διανοίγονται με την ίδρυση της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη.»
Και από το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της 26 Ιανουαρίου 2006:
«Η ίδρυση και η λειτουργία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη ήταν το θέμα της διμερούς συνάντησης ανάμεσα στον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη και τον Ιταλό ομόλογό του κ. Antonio Martuscello.
Ερευνα
«Η συνάντηση, που έγινε στη Ρώμη, επικύρωσε τη συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα με θέμα «κοινά σχέδια για την αξιοποίηση της κληρονομιάς του ελληνορωμαϊκού κόσμου». Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής της Ρώμης, κ. Β. Αραβαντινός, «η Ελληνική Σχολή θα συμμετέχει σε ανασκαφικά προγράμματα και θα εργαστεί σκληρά για την πραγματοποίηση εκθέσεων». Ο κ. Β. Αραβαντινός πρότεινε μία έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της αρχαίας Θήβας, για το 2007, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τους κ. Τατούλη και Martuschello. Ο Ιταλός υπουργός τόνισε «ότι η παρουσία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη συμπληρώνει ένα κενό πολλών ετών και ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της έρευνας».
Η Ελληνική Σχολή, όπως είπε ο γεν. διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Λ. Κολώνας, θα στελεχωθεί και θα αναπτύξει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή της σε ανασκαφικά προγράμματα στην πόλη της Ρώμης, πρόταση η οποία είχε συζητηθεί με την κ. Maria Reggiani, γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Ιταλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η κ. Ελ. Κόρκα (προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων) και η αρχαιολόγος κ. Μ. Σύρου.
Οι δύο αντιπροσωπείες, ελληνική και ιταλική, επισκέφθηκαν το Palazzo San Michele, όπου έγινε η τελετή παράδοσης των γραφείων της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής.»
Ο κ. υπουργός ιδρύει λοιπόν για δεύτερη φορά την ελληνική αρχαιολογική σχολή στην Ρώμη.
Πιθανότερο γιατί την πρώτη την ίδρυσε ο κ. Τατούλης, το - τον τελευταίο καιρό - «μαύρο πρόβατο» της Νέας Δημοκρατίας.
Όχι όμως απίθανο να θεώρησε ότι ο ίδιος είναι ο πρωτοπόρος Υπουργός Πολιτισμού που ιδρύει ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα εκτός Ελλάδος. Άλλωστε πριν ενάμιση μήνα εξήγγειλε αυτός και μόνο αυτός πρώτος την ίδρυση ελληνικής αρχαιολογικής σχολής και στην Αίγυπτο.
Η λεγόμενη λοιπόν «Ελληνική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης» ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2006 με «υπεύθυνο» (sic) τον κ. δρ. Β. Αραβαντινό, προϊστάμενο της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Θήβα), και στεγάστηκε αρχικά σε γραφεία του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, έως ότου βρεθεί μόνιμος χώρος. Έκτοτε σιωπή…μέχρι που ήρθε ο κ. Λιάπης…για να την ιδρύσει και πάλι…
Δυόμισι χρόνια μετά νομίζω ότι ο κ. Μ. Τιβέριος θα δημοσίευε και πάλι την ίδια επιφυλλίδα. Χωρίς προσθαφαιρέσεις.
Ετικέτες
Αρχαιολογική Σχολή,
Λιάπης,
Ρώμη,
Υπουργείο Πολιτισμού
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
Βεβαίως, η επανίδρυση του ΥΠΠΟ, αρχίζει από την δις ίδρυση της Scuola Greca di Archeologia....
Τι του λείπει του ψωριάρη?
Μάλιστα... Τουλάχιστον αλλάζουν τα ονόματα των υπουργών οπότε έχει ένα κάποιο σασπένς η υπόθεση. Ποιός λέτε να είναι ο τρίτος υπουργός που θα την (επαν)ιδρύσει; Ο ευρών θα κερδίσει ένα ταξίδι στα γήπεδα της Γερμανίας, ευγενική χορηγία της Siemens.
ΥΓ: Υπάρχει περίπτωση να ιδρυθεί και μια αρχαιολογική σχολή στην...Ελλάδα; Γιατί έτσι όπως πάμε μόνο στην χώρα μας δεν θα μπορούμε να σκάψουμε.
@ ανώνυμος
: ))) Παρόμοιες σκέψεις…
@ Lucretius
Θα πόνταρα στον Αβραμόπουλο. Αν γίνει υπουργός Πολιτισμού (ζω για να το δω!) οι «επανιδρύσεις» του Λιάπη θα μοιάζουν τόσο ασήμαντες…
ΥΓ: Μόνο αυτός ο τίτλος λείπει. Έχουμε Εταιρεία, Πανεπιστημιακά Τμήματα, Εφορείες, Αρχαιολογικά Ινστιτούτα σε κάθε περιφέρεια… Σχολή όμως όχι! Θα του βάλεις ιδέες…
Η επανίδρυση στην πράξη: ιδρύουμε και επανιδρύουμε, για να πιάσει τόπο και να το εμπεδώσουμε. Σφάζουμε και έναν κόκκορα στα θεμέλια για γούρι. In antis, πολύ καλή μνήμη.
Museologist η όλη υπόθεση είναι κωμικοτραγική. Πήγε ο Λιάπης στην Ιταλία για τουρισμό, του σφυρίξανε τί έγινε πριν δυο χρόνια και είπε πάλι τις ίδιες αρλούμπες. Όχι μόνο επανίδρυσε την Σχολή, αλλά ξανασυναντήθηκε με τους Ιταλούς αστυνομικούς του τμήματος αρχαιοκαπηλίας, κάτι που είχε κάνει και ο Τατούλης, και μίλησε πάλι για συνεργασίες, επιτροπές και τέτοια τινά. Προφανώς και οι Ιταλοί θα απορούν, αλλά - καθώς φιλόξενοι – κεράσανε και τον Λιάπη ένα καφέ και τώρα θα περιμένουν τον επόμενο.
Ανακοινώνουν όλες αυτές τις ανοησίες χωρίς να έχουν ιδέα γιατί μιλάνε, αλλά και - το χειρότερο – χωρίς έστω να προσπαθούν να αποκτήσουν. Λίγοι, άχρηστοι και τεμπέληδες πολιτικάντηδες.
Για ίδρυση Αρχαιoλογικής Σχολής στην Αίγυπτο άκουγα από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Εξαγγέλλουν και «ιδρύουν», νομίζοντας ότι είναι μια επιχορήγηση σε μια ΜΚΟ.
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ας κοιτάξουν να συμμαζέψουν το χάλι του ΥΠΠΟ και ας αφήσουν τα «εκτός έδρας». Εδώ το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη Ρώμη (έτος ίδρυσης 1829) είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια (χωρίς να γνωρίζουν πότε θα το ξανανοίξουν) λόγω έλλειψης χρημάτων.
Πρόσφατα πάλι δεν "ανακοινώθηκε" (ξανά;) η ίδρυση Αρχαιολογικής Σχολής στην Αίγυπτο; Εδώ: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=905012&lngDtrID=253
Φαίνεται το 2008 είναι το "έτος ανακοινώσεων (επαν)ιδρύσεων"...
Γεια χαρα. Ευχαριστω για το κειμενο. Ωραια ολα αυτα με τις ελληνικες αρχαιολογικες σχολες εκτος Ελλαδος, αλλα προς το παρον μενουν στην σφαιρα της φαντασιας.
Ας κανει καλυτερα κατι ο κυριος υπουργος για την προσληψη αρχαιοφυλακων και για το προβλημα με τις συμβασεις και βλεπουμε και για τις σχολες.
Υπαρχουν ενα σωρο αρχαιολογοι και συντηρητες αρχαιοτητων που ειτε ειναι ανεργοι, ειτε ειναι συμβασιουχοι.
Οσο για τον Αβραμοπουλο, μακαρι να μην βγεις αληθινος - ο ανθρωπος αυτος ειναι προβλημα. Ως δημαρχος δεν προσεφερε και τιποτε. Τουναντιον αρχισε τους λεονταρισμους ιδρυοντας δικο του κομμα(:Για το θεμα αυτο η εφημερδια "το Ποντικι" ζητουσε επι σειρα ετων την παρεμβαση εισαγγελεα, καθως πιστευε οτι το ιδρυσε ο Αβραμοπουλος με λεφτα του Δημου). Μολις ειδε οτι το μαγαζακι του δεν παει καλα, την εκανε με ελαφρα πηδηματακια στην "μαμα" Ν.Δ. Και τον υπουργοποιησαν. Οχι οτι προσεφερε και σοβαρο εργο ως υπουργος Τουρισμου και Υγειας...
Σε χαιρετω!
@ Museologist
Συμφωνούμε [δες αρχικό post :)].
@Ανώνυμος
Καλωσήρθες.
Αυτά (και άλλα) εννοώ όταν λέω να συμμαζέψουν πρώτα το ΥΠΠΟ. Και κυρίως την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους συναφείς τομείς (φύλαξη, συντήρηση, μουσεία κ.α.).
«Οσο για τον Αβραμοπουλο, μακαρι να μην βγεις αληθινος»
Για τον Αβραμόπουλο για τρία πράγματα είμαι σίγουρος: α) Θα αλλάξει όλη την επίπλωση του υπουργείου β) θα καθιερώσει τελετή απονομής «Μεταλλίων Ελληνικού Πολιτισμού» γ) θα τοποθετήσει καγκελάκια γύρω από το Λόφο Φιλοπάππου.
Και φυσικά, ελπίζω κι εγώ να μην βγω αληθινός…Από τη άλλη αν δεις τα «φρούτα» που κάθε φορά γίνονται Υπουργοί Πολιτισμού, μόνο αυτός λείπει από τη λίστα...
«Οχι οτι προσεφερε και σοβαρο εργο ως υπουργος Τουρισμου και Υγειας...»
Πρόσφερε έργο για να είναι και σοβαρό;…. :)
Χαιρετισμούς!
Γεια! Μια ακραια ιδεα, μιας και διαβαζω εδω για υποψηφιους υπουργους πολιτισμου:
Σκεφτειτε, λεει, να βαλουν τον...Κυριακο Μητσοτακη στο ΥΠ.ΠΟ! Ακουγεται μεν ακραιο, καθοτι τον Καραμανλη δεν τον συμφερει και πολυ να εχει δυο Μητσοτακηδες στην κυβερνηση του, ο Κυριακος ομως...εχει εμπειρια...
Ας θυμηθουμε λιγο αυτην την περιεργη ιστορια με την αρχαιολογικη Συλλογη της οικογενειας Μητσοτακη, η οποια ηταν εγγεγραμμενη στο ονομα του Κυριακου. Και την οποια Συλλογη "εδωρισε" η οικογενεια στο κρατος, προκειμενου να αποφυγει φορολογηση της και τυχον αλλες νομικες κυρωσεις, οι οποιες προεκυπταν απο το τοτε νομοσχεδιο...
@ανώνυμος
Γεια χαρά.
Θα μας βγει και πιο οικονομική η μηχανοργάνωση του ΥΠ.ΠΟ., των Μουσείων, των Εφορειών κλπ. Έχει τις άκρες του στη SIEMENS…
Δημοσίευση σχολίου