22 Ιουλ 2010

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Αφορά την πενταετία 2004-2009. Ένα κείμενο 174 σελίδων, με όλες τις πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα.Με πολλούς αναλυτικούς πίνακες και διαγράμματα. Σε αντίθεση με αυτήν της Κρήτης, υπάρχουν περισσότερα και πιο ακριβή στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των φοιτητών και τις επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, στατιστικά στοιχεία επιτυχίας-επιτυχίας ανά τομείς και μαθήματα, και πολλά άλλα.
Αποκτά κανείς μια λεπτομερή εικόνα του Τμήματος, τόσο σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή του όσο και τους ανθρώπους του, ΔΕΠ και φοιτητές.
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Μερικές μόνο σύντομες επισημάνσεις: Πάλι οι φοιτητές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία Αξιολόγησης. Επίσης δεν ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη ΔΕΠ στη διαδικασία. Τονίζονται πάλι τα αρνητικά φαινόμενα του υπεράριθμου των φοιτητών, της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, του χαμηλού επιπέδου των φοιτητών κ.α. Όσον αφορά την έρευνα, συμπεραίνεται ακόμη μια φορά ότι αυτή αποτελεί προσωπική υπόθεση. Κοινή ερευνητική πολιτική του Τμήματος δεν υπάρχει. Η συμμετοχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στην έρευνα εξαρτάται από τις προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσει ο καθένας. Η ενημέρωση για τα αποτελέσματα του κάθε ερευνητικού προγράμματος και η αξιολόγησή του εξαρτώνται από τη διάθεση του διευθυντή του.
Γενικά δεν είναι ορατή η ενότητα του Τμήματος, ούτε υπάρχει η αίσθηση της κοινής πορείας και της κοινής χάραξης στόχων από τα μέλη του.

Παρόλα αυτά, η Έκθεση αποτελεί μια συστηματική και λεπτομερή μελέτη. Μένει η σωστή ανάγνωση και χρήση της για το μέλλον του Τμήματος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hey, something is wrong with your site in Opera, you should check into it.