11 Μαΐ 2011

Βεργίνα: Νέος κύκλος επεισοδίων.

 
Είχα αναφερθεί παλιότερα στις ενδοπανεπιστημιακές διαμάχες των ανασκαφέων της Βεργίνας. Τώρα είναι πλέον φανερό ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο, ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς και την ΙΖ’ ΕΠΚΑ.
Όλα άρχισαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν το ΥΠΠΟ επί Ζαχόπουλου χρηματοδότησε με ένα μεγάλο ποσό την συντήρηση του Ανακτόρου της Βεργίνας με υπεύθυνη την αρχαιολόγο  της ΙΖ’ ΕΠΚΑ Α. Κοτταρίδη. Το Ανάκτορο της Βεργίνας αποτελεί όμως και μέρος της ανασκαφής του ΑΠΘ στο χώρο Βεργίνας. Τότε ακούστηκαν και οι πρώτες μουρμούρες δυσαρέσκειας από τους πανεπιστημιακούς, που εκφράστηκαν δημόσια στο άρθρο του καθηγητή Μ. Τιβέριου στο ΒΗΜΑ
Παρόλα αυτά, το 2009 δημοσιεύεται ο επετειακός τόμος για τα 20 χρόνια του «Αρχαιολογικού έργου στη Μακεδονία και Θράκη», όπου αναφέρεται ότι οι μικρές έρευνες του ΑΠΘ στο Ανάκτορο «συμπορεύονται ομαλά με τις εργασίες του ΥΠΠΟ για τη συντήρηση και την ανάδειξη του μνημειακότερου οικοδομήματος της πόλης των Αιγών».
Το φθινόπωρο του 2010 άκουσα πρώτη φορά, από ξένο συνάδελφο, για τη μεγάλη έκθεση για την αρχαία Μακεδονία που λαμβάνει χώρα από τις 7 Απριλίου στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης και που περιλαμβάνει εκθέματα από τη Βεργίνα. Τότε μου έκανε εντύπωση που το μόνο όνομα που άκουσα ήταν αυτό της Α. Κοτταρίδη, Διευθύντριας πλέον της ΙΖ’ ΕΠΚΑ. Η απορία μου λύθηκε εν μέρει όταν διάβασα το άρθρο στα ΝΕΑ, στο οποίο οι πανεπιστημιακοί ανασκαφείς άφηναν σαφείς αιχμές για τον αποκλεισμό τους από τη διοργάνωση της έκθεσης, καθώς και για την εσκεμμένη απουσία οποιασδήποτε αναφοράς της πανεπιστημιακής ανασκαφής του ΑΠΘ, στην οποία οφείλονται τα περισσότερα ευρήματα της έκθεσης.
Προσωπικές πολιτικές, εγωισμοί και ματαιοδοξία σε ένα σήριαλ που συνεχίζεται, και μόνο επιστήμη δεν θυμίζει.