27 Απρ 2012

Ο ΣΕΑ στο Βρετανικό.


Δεν ξέρω αν οι Ιταλοί Αρχαιολόγοι άπλωσαν πανό την Πομπηία, γιατί η ιταλική Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ορισμένα Ινστιτούτα (βλ. εδώ), ή αν οι Αυστριακοί έκαναν καταλήψεις διαμαρτυρίας στο Belvedere, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τα κονδύλια με κίνδυνο να κλείσουν πολλά ερευνητικά κέντρα των ανθρωπιστικών σπουδών στην Αυστριακή Ακαδημία των Επιστημών (βλ. εδώ).  

Στην Ελλάδα όμως της «επανάστασης» και της «ανυπακοής» ο καθένας μπορεί να κάνει πρακτικά ό,τι του κατέβει σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κι επειδή αυτό δεν του φτάνει, είπε να την εξάγει και στο εξωτερικό.
Υποθέτω λοιπόν ότι στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας του ΣΕΑ κατά των «περικοπών του ΔΝΤ στον πολιτισμό» ήταν και το happening της φωτογραφίας (βλ. εδώ).
Mε το να απλώσει ένα κακόγουστο πανό με ένα μήνυμα ανάλογο του κινήματος «δεν πληρώνω» στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο για λίγα δευτερόλεπτα, έως ότου βγουν οι φωτογραφίες-πειστήρια της επαναστατικής πράξης.  
Και την πρόεδρο του ΣΕΑ να δηλώνει φουσκωμένη από περηφάνια  ότι «οι επισκέπτες του μουσείου μαζεύτηκαν γύρω μας και χειροκρότησαν στο τέλος της δράσης, με αποτέλεσμα οι φύλακες να αιφνιδιαστούν και να μην μπορέσουν να πλησιάσουν για να μας σταματήσουν». Η πρόεδρος του ΣΕΑ!

Η κυρία αυτή θα έπρεπε ίσως να πληροφορηθεί ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο, όπως στην Ελλάδα. Μπορεί εδώ να χαίρουν κάλυψης από τα ΜΜΕ και να αποτελούν πειστήρια «αγώνων» κι έκφρασης «αγανάκτησης», στην Ευρώπη όμως αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ως γραφικά, για να το θέσω ευγενικά. Νομίζει ο ΣΕΑ πραγματικά ότι έτσι  θα κερδίσει την συμπάθεια των ξένων συναδέλφων; Μάλλον το αντίθετο θα καταφέρει . Αν και υποπτεύομαι ότι η «δράση» στόχευε πιο πολύ στο εσωτερικό ακροατήριο.
Λίγη σοβαρότητα….