9 Σεπ 2011

Ο νέος νόμος για τα Α.Ε.Ι.


Παρακολούθησα τις συζητήσεις και την αρθρογραφία όλο αυτό το διάστημα, κυρίως αυτών που εναντιώνονται στο νέο νόμο. Και πέρα από τις γραφικότητες και την κενολογία (με μπροστάρη τον πρύτανη του Α.Π.Θ.), δεν άκουσα ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα γιατί ο νόμος αυτός είναι λάθος. Μόνο γενικότητες περί «προστασίας του Δημοσίου Πανεπιστημίου», «εκπαίδευσης σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς», «αντισυνταγματικότητας» κι άλλα φανταχτερά.
Καταλαβαίνω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος, καθώς καλούμαστε να αλλάξουμε νοοτροπίες και τρόπους λειτουργίας στο Κράτος, την οικονομία, την κοινωνία.
Η φούσκα του μεταπολιτευτικού «μοντέλου» στη χώρα μας έσκασε, κι έσκασε με πάταγο. Και μέσα σε αυτήν την αναταραχή βγαίνουν στην επιφάνεια τα πιο άγρια ένστικτα προκειμένου να συντηρηθούν φαύλες καταστάσεις, προνόμια και εξουσίες.  
Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά με το νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση για μια θετική προσπάθεια αλλαγής της λειτουργίας τους. Είναι στο χέρι της ακαδημαϊκής κοινότητας και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: