16 Ιουλ 2008

Ελληνική Αρχαιολογική Σχολή στη Ρώμη



15 Ιουλίου 2008:
Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη:

«Τέλος τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα ιδρύσει μια αρχαιολογική σχολή, εδώ στη Ρώμη, θα τη στελεχώσουμε, θα τη στηρίξουμε οικονομικά για να λειτουργήσει στο πνεύμα που σας περιέγραψα.»

Ας πάμε λίγο πίσω.

25 Ιανουαρίου 2006:
Απόσπασμα από το δελτίο τύπου κατά την επίσκεψη του τότε Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη στη Ρώμη:

«Οι κ.κ. Τατούλης και Martuscello συζήτησαν επί μακρώ για τη σημαντική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και για τις νέες προοπτικές που διανοίγονται με την ίδρυση της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη.»

Και από το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της 26 Ιανουαρίου 2006:

«Η ίδρυση και η λειτουργία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη ήταν το θέμα της διμερούς συνάντησης ανάμεσα στον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη και τον Ιταλό ομόλογό του κ. Antonio Martuscello.
Ερευνα
«Η συνάντηση, που έγινε στη Ρώμη, επικύρωσε τη συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα με θέμα «κοινά σχέδια για την αξιοποίηση της κληρονομιάς του ελληνορωμαϊκού κόσμου». Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής της Ρώμης, κ. Β. Αραβαντινός, «η Ελληνική Σχολή θα συμμετέχει σε ανασκαφικά προγράμματα και θα εργαστεί σκληρά για την πραγματοποίηση εκθέσεων». Ο κ. Β. Αραβαντινός πρότεινε μία έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της αρχαίας Θήβας, για το 2007, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τους κ. Τατούλη και Martuschello. Ο Ιταλός υπουργός τόνισε «ότι η παρουσία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη συμπληρώνει ένα κενό πολλών ετών και ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της έρευνας».
Η Ελληνική Σχολή, όπως είπε ο γεν. διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Λ. Κολώνας, θα στελεχωθεί και θα αναπτύξει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή της σε ανασκαφικά προγράμματα στην πόλη της Ρώμης, πρόταση η οποία είχε συζητηθεί με την κ. Maria Reggiani, γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Ιταλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η κ. Ελ. Κόρκα (προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων) και η αρχαιολόγος κ. Μ. Σύρου.
Οι δύο αντιπροσωπείες, ελληνική και ιταλική, επισκέφθηκαν το Palazzo San Michele, όπου έγινε η τελετή παράδοσης των γραφείων της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής.»

Ο κ. υπουργός ιδρύει λοιπόν για δεύτερη φορά την ελληνική αρχαιολογική σχολή στην Ρώμη.
Πιθανότερο γιατί την πρώτη την ίδρυσε ο κ. Τατούλης, το - τον τελευταίο καιρό - «μαύρο πρόβατο» της Νέας Δημοκρατίας.
Όχι όμως απίθανο να θεώρησε ότι ο ίδιος είναι ο πρωτοπόρος Υπουργός Πολιτισμού που ιδρύει ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα εκτός Ελλάδος. Άλλωστε πριν ενάμιση μήνα εξήγγειλε αυτός και μόνο αυτός πρώτος την ίδρυση ελληνικής αρχαιολογικής σχολής και στην Αίγυπτο.

Η λεγόμενη λοιπόν «Ελληνική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης» ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2006 με «υπεύθυνο» (sic) τον κ. δρ. Β. Αραβαντινό, προϊστάμενο της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Θήβα), και στεγάστηκε αρχικά σε γραφεία του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, έως ότου βρεθεί μόνιμος χώρος. Έκτοτε σιωπή…μέχρι που ήρθε ο κ. Λιάπης…για να την ιδρύσει και πάλι…

Δυόμισι χρόνια μετά νομίζω ότι ο κ. Μ. Τιβέριος θα δημοσίευε και πάλι την ίδια επιφυλλίδα. Χωρίς προσθαφαιρέσεις.